Schimbarea chiuvetei de bucătărie: Cum îmbini practicul cu esteticul?

Bucătăria este una dintre cele importante camere dintr-o locuință. Pe lângă rolul practic, și anume de a găti și spăla vasele, acesta este locul în care toți membrii familiei se întâlnesc cel mai des, mai ales pentru micul dejun și cină. Și cum spălatul legumelor, dar și a vaselor de multe ori înseamnă folosirea unei chiuvete, aceasta este un element central al acestei încăperi, iar schimbarea sa este adesea prima pe listă atunci când începe renovarea.

Schimbarea chiuvetei de bucătărie presupune mai multe etape în funcție de modelul acesteia, dar și tipul de montaj ales, iar mai jos poți descoperi cum îmbini practicul cu designul modern, astfel încât să te bucuri de tot confortul când gătești.

Cuprins:

  • Schimbarea chiuvetei și alegerea modelului potrivit pentru bucătăria ta
  • Schimbarea chiuvetei de bucătărie și pașii care trebuie urmați în funcție de montaj

Schimbarea chiuvetei și alegerea modelului potrivit pentru bucătăria ta

1. Schimbarea chiuvetei și alegerea modelului potrivit pentru bucătăria ta

Schimbarea chiuvetei de bucătărie devine pentru mulți proprietari una dintre cele mai importante misiuni atunci când încep renovarea, iar dacă te numeri printre ei deja știi că ai foarte multe modele din care poți alege astfel încât să îmbini utilul cu un aspect modern și plăcut.

În primul rând, materialul din care este realizată contează foarte mult atât pentru aspect, cât și pentru rezistența în timp, iar chiuvetele din granit au trecut ambele teste cu brio. Elegante și rafinate, acestea sunt printre cele mai alese modele de chiuvete.

Iată după ce criterii te poți orienta în alegerea chiuvetei de bucătărie atunci când vrei să o schimbi:

  • forma, care poate fi rotundă, patrată sau dreptunghiulară;
  • numărul de cuve, deoarece acum poți alege între chiuvete cu una sau două cuve, însă există și varianta celor cu 1.5 cuve;
  • culoarea care poate fi deschisă sau închisă, ba poate avea chiar și anumite inserții.

Nu în ultimul rând, tipul de montaj contează și el destul de mult, alături de accesorii precum picurătorul și chiar dispenserul de detergent, dacă vrei sa renunți la sticlele și cutiile ținute pe blat.

De departe, chiuvetele cu cuva rotundă sunt printre cele mai elegante și practice, mai ales că acestea pot fi prevăzute și cu blat pentru suportul de vase.

În funcție de mărimea bucătăriei, poți alege o chiuvetă de granit cu o cuvă mai mare, daca spațiul nu iți permite un model mai generos ca dimensiuni sau crezi că acest tip este suficient pentru nevoile tale.

Odată ales modelul preferat, schimbarea chiuvetei de bucătărie înseamnă și alegerea tipului de montaj potrivit, mai ales că designul modern permite mai multe moduri de a o monta.

Schimbarea chiuvetei de bucatarie si pasii care trebuie urmati in functie de montaj

2. Schimbarea chiuvetei de bucătărie și pașii care trebuie urmați în funcție de montaj

Renovările din ziua de azi permit îmbinarea armonioasă atât din punct de vedere practic cât și estetic a tuturor pieselor de mobilier, precum și a accesoriilor aferente, iar schimbarea chiuvetei de bucătărie nu face excepție.

Există câteva tipuri de montaje pentru care poți opta la schimbarea chiuvetei, printre ele fiind cele deasupra, dedesubtul sau la același nivel cu blatul. Acestea sunt și cele mai des întâlnite, putând fi realizate destul de ușor.

Încastrarea în blat este o altă metodă de montare a chiuvetei, aceasta fiind una dintre cele mai elegante metode a montare.

Schimbarea chiuvetei presupune mai mulți pași decât instalarea uneia noi, mai ales atunci când alegi să păstrezi același blat. Astfel:

  • trebuie să măsori foarte bine dimensiunea spațiului din blat cu cea a chiuvetei noi ce urmează să fie instalată, astfel încât cele două să se potrivească;
  • asigură-te că ai racordurile potrivite (este recomandat să le schimbi pe existente, chiar dacă nu sunt atât de vechi);
  • alegerea bateriei este și ea foarte importantă, trebuind să se potrivească cu locașul prevăzut în chiuvetă, dacă nu este montată în blat sau în perete;
  • odată montată chiuveta, toate marginile trebuie să fie sigilate cu silicon, astfel încât blatul să nu fie deteriorat din cauza apei.

În ceea ce privește ordinea etapelor în schimbarea chiuvetei, iată de ce ar trebui să ții cont:

  1. mai întâi se vor dezinstala chiuveta și bateria vechi împreună cu racordurile;
  2. este posibil să ai nevoie de o găleata în care să se verse apa din instalație, în cazul în care nu a fost golită dinainte;
  3. prima dată se va monta bateria și apoi chiuveta cea nouă;
  4. în ultima etapă, se vor atașa racordurile la baterie.

Un aspect foarte important ține de schimbarea modelului, astfel că atunci când vrei sa montezi o chiuvetă din granit cu două cuve în locul uneia simple, probabil vei avea nevoie și de înlocuirea sau redimensionarea găurii din blat, în funcție de designul ales.

În ceea ce privește designul, culorile și tipul de mobilier, precum și modelul chiuvetei de granit și al restului electrocasnicelor și felul în care se combină este esențial. Bineînțeles că și mărimea camerei este la fel de importantă, iar așezarea lor trebuie făcută în așa fel încât să nu pară înghesuite.

În concluzie, schimbarea chiuvetei de bucătărie poate constitui modificarea care sa modifice complet felul în care arată această încăpere, oferindu-i atât un aspect mai frumos cât și mai multă utilitate. Iar modelele de granit sunt nu doar apreciate, ci și un simbol al eleganței și rafinamentului, trecând și testul timpului cu brio de foarte mulți ani de când sunt pe piață.

Sursa foto: Unsplash.com

Autor