Ce ar trebui să știți înainte de a cumpăra o baterie de bucătărie?

Ascultă în versiune audio

 

La suprafață, ar putea părea că alegerea unei baterii de bucătărie este o decizie simplă. Este suficient să alegem una care ne place și care se asortează cu designul interior al bucătăriei. Cu toate acestea, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Practica arată că există mulți factori care pot face ca bateria de bucătărie să nu corespundă așteptărilor tale. În consecință, folosirea acesteia va deveni un chin teribil la doar câteva zile după finalizarea renovării.

Deci, la ce trebuie să fii atent pentru a nu greși în timpul achiziției? 

Am creat acest ghid pentru a vă oferi o imagine de ansamblu asupra unui număr de factori privind funcționalitatea și aspectul bateriei dvs. Pentru ca noi să te putem ajuta pas cu pas în alegerea bateriei perfecte pentru tine și bucătăria visurilor tale.

Din acest ghid veți învăța:

    1. Ce baterie de bucătărie să alegi pentru ca spălarea și umplerea vaselor să fie confortabilă și să nu te doară spatele?
    2. De ce este atât de importantă înălțimea corectă a gurii?
    3. Ce baterie de bucătărie vă va ajuta să economisiți consumul de apă?
    4. Ce baterie va fi ușor de curățat și își va păstra aspectul frumos mai mult timp? (Și ce legătură are duritatea apei cu asta?)
    5. Toate bateriile de bucătărie sunt universale și se potrivesc cu fiecare chiuvetă?
    6. Cum să instalați singur o baterie pentru chiuvetă?

 

1. Ce fel de baterie de bucătărie să alegi pentru ca spălarea vaselor să fie convenabilă și să nu te doară spatele?

Funcționalitate – aici începe întregul proces de alegere a bateriei de bucătărie potrivite. Acest pas este esențial dacă vrei ca spălatul și orice activitate la chiuvetă să fie confortabilă pentru tine și… lipsită de nervi.

Imaginează-ți că ai poftă de o ceașcă de cafea proaspăt preparată. Te duci până la chiuvetă să umpli ibricul cu apă și… se dovedește că este plină până la refuz cu vase murdare care așteaptă să fie spălate. În acest moment începi să rearanjezi vasele, și uneori chiar spargi vasele murdare. Nu așa ar fi trebuit să arate un moment de relaxare cu cafea, nu?

De aceea este important ca bateria de bucătărie să îți fie cât mai la îndemână în a desfășura activități zilnice care au loc în chiuveta de bucătărie. iar aici trebuie neapărat să optezi pentru o baterie de bucătărie cu cap extensibil.

Cu această soluție, fără nici cea mai mică problemă poți scoate bateria și poți să folosești ibricul cu apă, chiar dacă chiuveta este plină cu vase.

Mai mult, spatele îți va mulțumi si pentru asta! De ce?

Nu mai trebuie să scoateți o oală grea plină cu apă din compartimentul chiuvetei în timp ce pregătiți cina. Doar lăsați oala să stea constant pe blat și veți turna liber exact cantitatea de apă de care aveți nevoie pentru a crea supa preferată a tuturor din casă.

2. De ce este atât de importantă înălțimea corectă a bateriei?

Dacă începeți căutarea bateriei perfecte pentru bucătărie, veți vedea cu siguranță că înălțimea duzei variază în funcție de modelele pe care le priviți.

Și de ce este atât de important?

Este important pentru că, dacă aveți o duză prea scăzută, este posibil să aveți probleme cu:

  • punerea și scoaterea oalelor mari după cină,
  • umplerea unei vaze înalte pentru flori,
  • spălarea unei tave mare după ce găzduiești oaspeții pentru un desert de casă,

Suntem curioși să vedem ce poți pune tu în plus această listă ;).

Din experiența noastră, știm foarte bine că cele mai bune baterii de bucătărie sunt cele a căror evacuare a apei este situată la o înălțime de min. 20 cm.

O astfel de înălțime vă oferă libertate deplină în timpul curățării și a vieții de zi cu zi în bucătărie.

Știm foarte bine că un baterie de bucătărie selectat corespunzător îți poate facilita semnificativ treburile zilnice pe care le desfășori în bucătărie.

3. Ce baterie de bucătărie vă va ajuta să economisiți consumul de apă?

Fără îndoială, fiecare dintre noi încearcă să aibă grijă de sănătatea noastră și a celor dragi, așa că alegem din ce în ce mai multe legume și fructe. În acest fel oferim organismului vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Dar știați că, alegând bateria de bucătărie potrivită, puteți economisi apă atunci când vă spălați legumele preferate?

Puteți face acest lucru cu o baterie de bucătărie care are o funcție reglabilă de debit de apă. Această opțiune inovatoare vă permite să schimbați modul de la jet la pulverizare. Prin reglarea corectă a intensității apei la o sarcină specifică, o astfel de baterie de bucătărie vă permite să utilizați apa în mod eficient, eliminând în același timp consumul excesiv de apă.

Baterie de bucătărie nu numai că are grijă de mediul înconjurător, dar contribuie și la conservarea zilnică a resurselor naturale. Datorită capacității de a regla debitul de apă, puteți spăla fructele și legumele mult mai economic decât cu o baterie de bucătărie fără o astfel de posibilitate.

Aceasta este o soluție practică care nu numai că mărește confortul bateriei  de bucătărie, dar te ajută și să economisești la facturile de apă.

4. Ce baterie va fi ușor de curățat și își va păstra aspectul frumos mai mult timp? (Și ce legătură are duritatea apei cu asta?)

Cu cât apa din baterie este mai dură, cu atât are mai multe minerale, în principal calciu și magneziu, sunt dizolvate în apă.

Aceste minerale tind să se depună pe suprafața bateriei, provocând pete albe. Aceste pete vizibile, în special la legătura dintre baterie și chiuvetă, nu arată foarte plăcut din punct de vedere estetic.

Prin urmare, este important ca materialul din care este realizată întreaga baterie de bucătărie să fie de cea mai bună calitate posibilă. Din păcate, se întâmplă adesea ca, în cazul apei dure, componentele de calitate scăzută să fie rapid distruse de excesul de calcar. Rezultatul poate fi că după doar câteva luni bateria să se defecteze și să curgă apă incontrolabil. O astfel de stare de fapt te va expune la pierderi financiare inutile și… stres. Va trebui să înlocuiți bateria  mult mai devreme decât era planificat și, pe deasupra, va trebui să petreceți din nou căutând un nou baterie, care să se încadreze în întregul aranjament și să vă satisfacă cerințele.

Acordați o atenție deosebită duratei garanției producătorului. Cu cât garanția este mai lungă, cu atât mai favorabilă.

Desigur, există o mulțime de modalități dovedite și practice de a scăpa de petele albe. Puteți scăpa ușor de ele cu cârpe de hârtie înmuiate în oțet. Tot ce trebuie să faci este să le pui pe locul problematic și să le lași 15-20 de minute.

Pentru a alege bataia de vis, există 2 idei de luat în calcul:

  • materialul din care este realizată bateria
  • culorile disponibile.

În bucătărie, cele mai bune baterii de bucătărie sunt:

  • din granit,
  • din oţel,
  • din alamă.

Pentru a avea grijă de aspectul estetic al fiecăreia dintre aceste baterii, este suficient să ștergeți baterie cu un prosop de hârtie după fiecare spălare pentru a scăpa de apa reziduală. În acest fel, minimizăm riscul de formare a calcarului.

Baterie Lavello Classic (Cap extensibil)

Pe de altă parte, în cazul unui baterii de bucătărie din granit, care se îmbină perfect cu o chiuvetă din granit – poți folosi un truc uimitor. Acesta este impregnarea atât a bateriei cât și a chiuvetei cu ulei comestibil. Iar dacă ai nevoie de un produs specializat dedicat îngrijirii bateriei și chiuvetei de bucătărie din granit, gasesti AICI. Acest lucru va face ca întregul set să strălucească ca nou chiar și după o perioadă foarte lungă de utilizare.

Și dacă nu sunteți unul dintre acei oameni care nu își curăță bucătăria foarte regulat, iar apă dură curge în baterie – cel mai bine este să alegeți o baterie de culoarea oțelului periat.

De asemenea, este imposibil să nu menționăm problema menținerii chiuvetei curate. Bateriile care au funcția de cap extensibil  oferă posibilități mult mai mari atunci când vine vorba de curățarea chiuvetei. Cu ajutorul ei, poți ajunge cu ușurință în locuri greu accesibile și pur și simplu clătiți sub jet de apă, fără prea multă gimnastică.

Iar dacă vrei să dai bucătăriei tale un finisaj elegant, cu siguranță o baterie de bucătărie aurie va funcționa de minune aici.

5. Toate bateriile de bucătărie sunt universale și se potrivesc cu fiecare chiuvetă?

Ei bine, nu. Și aceasta este o problemă foarte importantă și, din păcate, adesea trecută cu vederea atunci când înlocuiți chiuveta de bucătărie sau bateria de bucătărie în sine. În primul rând, trebuie să existe un model specific de chiuvetă, pe baza căruia se va putea face o selecție adecvată de baterie de bucătărie. Această chiuvetă va avea deja un orificiu pentru baterie.

Ce determină ce baterie de bucătărie se va potrivi perfect pentru noua ta chiuvetă de bucătărie?

  • adâncimea cuvei,
  • materialul din care este făcută chiuveta,
  • dimensiunea totală a chiuvetei.

Trebuie luat în considerare faptul că o baterie de bucătărie din granit nu se va potrivi cu o chiuvetă din material oțel. Pe de altă parte, o baterie din oțel periat se îmbină frumos cu o chiuvetă din granit.

În plus, problema adâncimii cuvei este foarte importantă. Cu cât mai adâncă – cu atât mai bine. Apoi, o gura suficient de înaltă, cu o cuvă adâncă va crea duo-ul perfect pentru sarcinile zilnice în bucătărie.

Unde veți putea spăla liber vase mari, tăvi sau umple vaze înalte pentru flori proaspete.

6. Cum să instalați singur un baterie pentru chiuvetă?

Instalarea personală a unui baterii pentru chiuvetă poate fi o sarcină destul de simplă, atâta timp cât urmați pas cu pas instrucțiunile. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta în această problemă:

  • Pregatirea sculelor:

Înainte de a începe instalarea, asigurați-vă că aveți toate instrumentele de care aveți nevoie, cum ar fi o cheie dinamometrică, o șurubelniță, clește sau o șurubelniță. De asemenea, este o idee bună să verificați dacă trusa de baterie conține toate componentele necesare.

  • Asigurarea sursei de apă:

Înainte de a începe, închideți robinetul principal de apă pentru a evita scurgerile necontrolate de apă în timpul instalării.

  • Scoaterea bateriei vechi:

Dacă înlocuiți o baterie veche cu una nouă, începeți prin a o dezasambla. Slăbiți șuruburile de montare, deconectați furtunul și scoateți bateria vechi.

  • Pregătirea locului de instalare:

Verificați dacă orificiul din chiuvetă se potrivește cu noa baterie. Dacă este necesar, reglați găurile sau utilizați garnituri speciale.

  • Instalarea bateriei noi:

Puneți noua baterie în deschiderea chiuvetei, apoi fixați cu șuruburile de montare. Încercați să mențineți o presiune uniformă pentru a evita scurgerile.

  • Conectarea furtunurilor:

Conectați furtunurile la chiuvetă, acordând atenție marcajelor (de obicei apă caldă și rece).

  • Verificați dacă există scurgeri:

După instalare, verificați etanșeitatea tuturor conexiunilor. Deschideți robinetul principal de apă și observați dacă există scurgeri.

  • Testare funcțională:

Deschideți și închideți bateria, verificați dacă funcționează în modul de pulverizare și debit normal. Asigurați-vă că totul funcționează corect.

  • Ajustați setările:

Dacă este necesar, ajustați setările, cum ar fi presiunea apei sau unghiul de pulverizare, în funcție de preferințele dvs.

Amintiți-vă că fiecare model de baterie poate avea propriile instrucțiuni de instalare specifice, așa că este întotdeauna o idee bună să consultați instrucțiunile producătorului. Cu toate acestea, dacă nu sunteți sigur, puteți obține întotdeauna ajutor de la un profesionist.

Concluzii

Alegerea bateriei potrivite și instalarea acesteia necesită cunoștințe tehnice de bază și aspecte de instalații sanitare. Cu toate acestea, este suficient să cunoașteți câțiva factori cheie pentru a vă alege singur o baterie care nu numai că vă va încânta ochiul, dar vă va scuti de povara treburilor zilnice în bucătărie.

Sperăm ca sfaturile noastre să vă ușureze în alegerea unei baterii de bucătărie de vis!

 

Autor

  • Paulina Płócieniczak

    Editor al blogului Lavello, care este pasionat de subiecte legate de inima fiecărei case - bucătăria și designul acesteia. Iubește soluțiile funcționale, durabile și frumoase de care se pot bucura mulți ani. Datorită dragostei pentru natură, ea acordă o mare importanță materialelor naturale în designul bucătăriei. Scopul ei este să-și ajute cititorii să creeze bucătăria visurilor lor, unde treburile zilnice vor înceta să mai fie o treabă neplăcută și să devină plăcute și unice.