PE CE NU MERITĂ SĂ ECONOMISI LA RENOVARE?
Atunci când renovăm o casă, putem întâlni o situație în care costul renovării începe să ne depășească posibilitățile.
O astfel de situație poate apărea în cazul unei estimări proaste a posibilităților noastre financiare sau când apar lucrări suplimentare neprevăzute.
De obicei, atunci când costul renovării începe să ne depășească posibilitățile, recurgem la căutarea unor soluții mai ieftine.
Este întotdeauna sigur să reduceți costurile?
Întrucât există o gamă largă de produse disponibile în magazinele de bricolaj, disponibile în diferite intervale de preț, merită să vă gândiți de două ori înainte de a vă decide să cumpărați produse pentru construcții și finisaje ieftine.
De ce este asta atât de important?
Mai ieftin nu înseamnă întotdeauna mai avantajos. Una dintre zicalele de astăzi este: „Oamenii săraci nu își permit lucruri ieftine”. Exact același lucru se aplică și când vine vorba de renovare. Căci există un risc foarte mare ca echipamentele pe care le cumpărăm pentru interiorul nostru să se uzeze într-un timp foarte scurt. Mai rău, înlocuirea acestuia se poate dovedi a fi o cheltuială și mai scumpă decât instalarea inițială și implică o serie de lucrări ulterioare.
Cum ne putem proteja de cheltuieli adiționale?
Dintre toate produsele și materialele de construcție, le-am găsit pe cele în care încercările de a economisi bani pot avea consecințe costisitoare.
Mai jos, vă prezentăm care sunt aceste produse și de ce nu merită să economisiți la ele:
-
Podeaua
Podeaua este suprafața cea mai exploatată din casa noastră.
Căptușindu-l cu un material de proastă calitate, ne condamnăm la numeroase daune în viitorul apropiat. Cel mai incorect material pe care îl putem folosi este parchetul laminat cu uzură redusă.
Folosind acest material, ne putem aștepta să apară numeroase zgârieturi, deteriorări, crăpături imediat după finalizarea renovării.
Pentru a înrăutăți lucrurile, astfel de panouri prezintă o rezistență scăzută la apă. Drept urmare, apa absorbită de laminat va face ca podeaua noastră să înceapă să se umfle, ceea ce va duce în cele din urmă la deformarea podelei și la distrugerea generală a acesteia.
-
Baterii
Subiectul bateriilor de apă de proastă calitate este unul periculos, deoarece are consecințe mult mai mari decât înlocuirea lor.
După cum știm, apa este unul dintre cele mai puternice elemente găsite în natură. Cine a auzit vorba despre o picătură care taie stânca? Exact același lucru se poate întâmpla cu mobilierul nostru, podeaua și tavanul vecinului nostru.
Din păcate, picurarea apei pe care nu o poți opri cu nicio unealtă nu este nimic în comparație cu ceea ce se poate întâmpla… Ca să nu mai vorbim de calcarul care se adună în interiorul bateriei noastre și nu face decât să înrăutățească lucrurile.
Bateriile sunt lucruri care sunt foarte expuse atingerii noastre.. Fie că este vorba de bateria din bucătăria noastră, de lavoar sau poate de capul de duș cu efect de ploaie. De regulă, durata de viață a acestor accesorii la preț redus este calculată în luni și nu în ani.
-
Faianță
Auzim în mod repetat că, pentru a economisi bani la renovare, unii oameni aleg să nu-și pună faianță pe pereții din bucătărie sau baie. Aceasta este o greșeală. Locurile expuse la umiditate cedează rapid efectelor dăunătoare ale apei.
Producătorii de diferite tipuri de vopsea susțin adesea că sunt hidrofuge, dar, din păcate, cele mai multe dintre ele nu se dovedesc a fi la fel de eficiente cum este menționat pe pachetul de vopsea. Există o mare diferență între o stropire ocazională și acțiunea intensă a diferitelor lichide.
Rezultatul este că peretele trebuie revopsit în mod regulat și, în cel mai rău caz, tencuiala de finisare aplicată anterior pe perete trebuie înlocuită.
-
Chimie
Lucruri precum tencuiala, rigipsul, chitul, adezivul pentru faianță sau vopseaua sunt materiale a căror înlocuire presupune renovarea suprafețelor în întreaga încăpere. Dacă un material, cum ar fi finisajul neted – cedează după câteva luni într-un loc putem fi aproape siguri că alte fisuri sunt doar o chestiune de timp.
Același lucru se poate aplica și în cazul „plăcilor libere” de pe pereții bucătăriei sau a băii, sau a crăpăturilor din vopsea.
După cum am menționat mai devreme, vopseaua de proastă calitate care absoarbe umezeala și murdăria ca un burete este doar una dintre puținele atracții care ne pot întâmpina.
Dacă cumpărăm vopsea ieftină, de calitate scăzută, este posibil să întâlnim o acoperire foarte slabă și să fim nevoiți să ne vopsim pereții de mai multe ori.
Această situație nu numai că ne va expune la o investiție dublă, dar ne va obliga să petrecem mai mult timp pictând.
-
Manopera
Căutând un profesionist care să facă treaba cât mai ieftin, nici măcar materialele și elementele de design de cea mai bună calitate nu ne pot proteja de acest lucru. Calitatea deseori merge mână în mână cu prețul. Uneori este mai bine să plătiți mai mult și să primiți în schimb o manoperă de cea mai bună calitate decât să riscați neajunsuri, defecte sau chiar fraude.
De asemenea, uneori este o mare greșeală să te arunci la capăt și să iei lucrurile „în propriile mâini”. Dacă nu cunoaștem comerțul și nu am făcut-o înainte, s-ar putea să ajungem la un rezultat complet diferit de ceea ce ne așteptam.
În astfel de situații, de foarte multe ori se dovedește că ulterior, suntem nevoiți să chemăm pe cineva cu experiență pentru a face reparațiile pentru noi.
Din păcate, timpul, nervii și bugetele irosite sunt moneda pe care o plătim pentru acest tip de grabă.
-
Bani în plus
Mulți dintre noi uităm să lăsăm 15-20% din bugetul nostru pentru surprize neașteptate atunci când ne planificăm cheltuielile de renovare. Cheltuindu-ne până la ultimul ban banii pentru renovare, ne punem într-un impas împotriva investițiilor neașteptate.
Nu doar materialele și accesoriile intră în joc. Uneori, o renovare necesită lucrări suplimentare, care au și un preț. Efectul blocării premature a unui buget este că atunci când costul începe să ne copleșească, noi, sub stres, luăm decizii greșite.
Concluzie
Uneori merită să aștepți puțin mai mult pentru a planifica o renovare și a te pregăti corespunzător pentru ea, mai degrabă decât să o întrerupi în mijlocul lucrării sau să scazi costurile pentru lucrurile care joacă un rol important. Atunci când alegem accesorii pentru designul nostru interior, trebuie să avem în vedere dacă prețul pe care îl plătim pentru un produs este valoarea pentru efectul vizual sau dacă este valoarea pe care o plătim pentru calitatea produsului.
Se întâmplă adesea ca ceea ce este supraprețuit să fie un produs defect care este nedorit din cauza ratei de eșec. Cu toate acestea, aceasta nu este regula, deoarece magazinele le fac ocazional surprize clienților pentru a-i încuraja să cumpere. Cu toate acestea, un preț suspect de scăzut ar trebui să fie un semnal pentru ca noi să răsfoim produsul sau serviciul în cauză cu mai multă atenție și să verificăm recenziile despre acesta.