Montajul unei scurgeri pentru chiuveta din bucătărie – Meșterește în casă cu câteva sfaturi la îndemână

Cum se face montajul unei scurgeri pentru chiuveta din bucatarie. Mestereste in casa cu cateva sfaturi la indemana

Montarea unei scurgeri de chiuvetă de bucătărie poate părea dificilă dacă până acum nu te-ai mai întâlnit cu o asemenea situație. În realitate, însă, este chiar floare la ureche, chiar și pentru cei mai puțin pricepuți într-ale meșterelilor prin casă. Poți descoperi în rândurile următoare câteva recomandări pentru montajul unei scurgeri pentru chiuveta din bucătărie, dacă ai în plan un asemenea proiect.

Cuprins:

  1. Cum se demontează scurgerea veche de la chiuveta din bucătărie
  2. Cum se face montajul scurgerii noi pentru chiuvetă
  3. Montarea și întreținerea scurgerii pentru chiuvetă – de ce este importantă întreținerea corectă a unei scurgeri pentru chiuveta din bucătărie și cum se face

Cum se demonteaza scurgerea veche de la chiuveta din bucatarie

1. Cum se demontează scurgerea veche de la chiuveta din bucătărie

Există multe motive pentru care o scurgere de chiuvetă trebuie schimbată. Adesea acestea se înfundă cu resturile de mâncare, eliminând totodată mirosuri neplăcute și trăgând un semnal de alarmă că trebuie schimbate.

Un instalator meseriaș știe ce are de făcut pentru a schimba scurgerea de la chiuvetă. Însă dacă vrei să faci tu acest lucru, începe întâi cu demontarea celei vechi, după cum urmează:

  • Asigura-te că ai închis robinetul principal de apă pentru a evita inundarea bucătăriei sau a vecinilor;
  • Desfă garniturile de etanșare și piulițele atașate;
  • Pune sub scurgere un recipient care să prindă apa rămasă în țeavă;
  • Trage cu mâinile de capetele scurgerii și pune-o deoparte.

Este posibil ca unele garnituri să fie lipite de gura chiuvetei, de aceea trebuie să verifici și acest aspect atunci când demontezi scurgerea. Este recomandat ca racordul respectiv să fie siligat într-o pungă de plastic și reciclat.

Cum se face montajul scurgerii noi pentru chiuveta

2. Cum se face montajul scurgerii noi pentru chiuvetă

Odată demontată scurgerea veche, se trece la introducerea celei noi, urmând acești pași:

  • Asigură-te că scurgerea pentru chiuveta de bucătărie are sifoanele potrivite. În caz contrar, ar trebui să înlocuiești piesa respectivă;
  • Împinge capătul țevii în mufa de la chiuvetă și etanșează cu garniturile din set până ajungi la opritor. În mod normal, etanșarea se face rapid și nu va exista risc de picurare;
  • Cupa supapei de scurgere trebuie să fie poziționată în chiuvetă, urmând să facă legătura cu țeava din set;
  • Se folosesc inele adiționale pentru o etanșare completă și apoi se verifică pentru scurgeri;
  • Nu uita să adaugi șuruburile care unesc scurgerea din chiuvetă de țeava de dedesubt.

Dacă ai dat drumul la apă și ai observat că exista mici scurgeri, înseamnă că montajul mai trebuie puțin ajustat. Poți verifica în acest sens garniturile, să vezi dacă au joc sau dacă au crăpat în timpul montajului.

Odată instalată scurgerea pentru chiuveta de bucătărie, aceasta ar trebui să dureze mulți ani, însă recomandarea meșterilor este aceea de a o schimba o dată la 5 ani pentru a scăpa de mirosurile neplăcute și blocajele de eliminare a apei.

De ce este importanta intretinerea corecta unei scurgeri pentru chiuveta din bucatarie si cum se face

3. Montarea și întreținerea scurgerii pentru chiuvetă – de ce este importantă întreținerea corectă a unei scurgeri pentru chiuveta din bucătărie și cum se face

Scurgerile de chiuvetă pot fi întreținute cu responsabilitate. Un prim pas în acest sens ar fi aruncarea resturilor de mâncare direct în coșul de gunoi, în loc de chiuvetă. Grăsimile și uleiurile după gătire ar trebui stocate în vase speciale și nu aruncate în chiuvetă.

În acest fel protejezi instalația sanitară, nu vor fi eliminate mirosuri neplăcute la suprafața chiuvetei și nici nu se va înfunda. În plus, așa vei proteja și mediul înconjurător, cu ajutorul reciclării materiei organice, la locurile special dedicate.

Așadar, montajul scurgerii de chiuvetă pentru bucătărie nu este atât de dificil pe cât pare. Chiar dacă nu ai înclinație către acest tip de reparații, poți chiar tu singur să înlocuiești piesele vechi cu unele noi și durabile, urmând câțiva pași simpli.
Indiferent dacă deții o chiuvetă din granit sau din inox, cu o cuvă sau cu două cuve, scurgerea acesteia este unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie să le ai în vedere pentru o bună funcționare, iar montajul realizat ca la carte este esențial.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Autor