Cum să economisești spațiu în bucătărie și să eviți dezordinea?

Ascultă în versiune audio

Uneori, dimensiunile bucătăriei noastre pot fi prea mici pentru a găzdui confortabil toate ustensilele de gătit. Dar asta înseamnă neapărat că va fi necesar să scăpăm de majoritatea instrumentelor necesare experimentelor noastre culinare? Se pare că nu chiar.

Odată cu apariția noilor gadgeturi pentru experimentele noastre culinare, suprafața noastră de lucru se poate micșora puțin. Dar asta înseamnă că ne vom baza pe săritul constant peste ustensilele noastre de bucătărie sau pe rearanjarea lor constantă din colț în colț? Se pare că nu.

Există mai multe moduri de a utiliza spațiul din bucătărie mai economic.

În articolul următor, vă prezentăm câteva idei care vă vor ajuta să vă salvați spațiul de lucru și să vă asigurați că puteți funcționa confortabil în fața unei cantități semnificative de echipamente de bucătărie.

  1. Șină de suspendare

Puțini oameni își dau seama câte lucruri pot fi atârnate pe pereții noștri.

S-ar putea să fii surprins de câte lucruri care ocupă spațiu în dulapurile și sertarele tale pot deveni un decor pentru bucătărie.

Peretele dintre blatul de lucru și dulapurile de perete poate fi folosit mult mai bine dacă îl folosim ca loc în care ne agățăm ustensilele.

Instalând benzi, rafturi, umerașe sau un magnet deasupra spațiului de lucru, puteți agăța lucruri precum:

  • tocătoare
  • servețele de hârtie
  • ghivece (de exemplu, cu menta, busuioc sau patrunjel)
  • condimente
  • sticle, de exemplu, cu oțet sau vin
  • râșnițe
  • vase
  • capace de oale
  • cuțite

Pe piață există șine de suspendare, care te vor ajuta să folosești peretele pentru a agăța pe el diverse ustensile de bucătărie.

  1. Plinta de sub dulap

Plinta de sub dulap este adesea un spațiu nefolosit sub care se acumulează murdăria, scurgerile și firimiturile de alimente care au căzut pe podea și au fost strecurate sub mobilier.

Poate fi dezvoltat mai bine?

Ei bine, desigur!

Veți avea nevoie de un tâmplar pentru o astfel de sarcină, dar poate deveni un sertar mare, sau un sistem de sertar pe roți, în care putem așeza diverse ustensile de bucătărie.

În sertarul situat sub dulap vom putea depozita lucruri precum:

  • tigăi
  • foi de copt
  • linguri
  • strecurătoare
  • textile
  • bureți de rezervă
  • cârpe
  • pungi de gunoi

Mai mult decât atât, prezența sertarelor oferă acces la dulap chiar la podea, astfel încât să putem scoate un astfel de sertar și să curățăm din când în când acest loc de obicei inaccesibil.

  1. Spațiul de sub tavan

Când cumpărați mobilier, merită să fiți atenți la cât de sus este amplasat.

Blaturile mobilierului nu sunt adesea concepute pentru a ajunge până la tavan.

Acest spațiu este conceput pentru a face bucătăria să pară vizual mai mare.

De regulă, bucătăriile construite până în tavan dau impresia că sunt mai mici, dar când vine vorba de a putea găzdui vasele și electrocasnicele necesare, merită să ne gândim dacă aspectul este cel mai important lucru în această situație.

În magazinele de mobilă sunt puține oferte care să îțti permită să construiești în întregul spațiu de la sorțul de bucătărie pănă la tavanul propriu-zis, dar folosind serviciile unui tâmplar te poți baza pe cât posibil pe un astfel de proiect.

  1. Coșuri de marfă

Coșurile de marfă vă vor permite să utilizați întreg spațiul dulapului de bucătărie de sus în jos. Ele vin de obicei în două forme:

– Sertare verticale cu cosuri

Astfel de sertare vă vor permite să dezvoltați spații înguste, în bucătărie. Instalând în ele un coș vertical, îți poți dota bucătăria în  modul în care te va ajuta să te organizezi.

Coșurile de marfă pot ține cu ușurință articole precum condimente, tacâmuri, băuturi și alte lichide în sticle

– Coșuri de colț

Coșurile de marfă de colț vă vor permite să profitați la maximum de dulapul de colț. În plus, un coș de marfă în această locație îți oferă posibilitatea de a avea un acces mai bun la uneltele tale, deoarece atunci când deschizi dulapul, toate ies împreună cu fața mobilierului.

  1. Sertare cu mai multe niveluri, module, organizatoare

Nu este neobișnuit ca spațiul din dulapurile de bucătărie să nu fie utilizat pe deplin. Acest lucru se datorează faptului că nu dorim să păstrăm grămezi de oale, tigăi și boluri stivuite în fiecare dulap.

O astfel de soluție înseamnă că de fiecare dată când vrem să scoatem ceva, trebuie să facem față trăgând toate ustensilele afară.

Ustensile precum sertarele cu mai multe niveluri vă vor ajuta să gestionați mai bine fiecare sertar și raft.

  1. Spații alternative

Toate aparatele trebuie să fie în bucătărie?

Gadget-uri precum un aparat de aburi, storcator alte gadget-uri pe care nu le folosești în fiecare zi nu trebuie sa fie în bucătărie.

Dacă spațiul este drastic limitat și nicio metodă nu va funcționa pentru a pune totul într-o singură cameră – faceți o selecție.

Ține cele mai importante ustensile la îndemână, în timp ce cele pe care le folosești mai rar pot fi așezate, de exemplu, într-un dulap de pe hol.

Completare

Enormitatea instrumentelor ne obligă uneori să folosim soluții neobișnuite. Cu toate acestea, se dovedește că o cale poate fi găsită pentru orice. Uneori, noi înșine nu realizăm cât de mult mai are bucătăria noastră de oferit.