COMPARAȚIA MATERIALELOR DE PEREȚI ÎN BUCĂTĂRIE

De data aceasta vom vorbi despre alegerea materialului de perete în bucătărie. Mai exact, pentru pereții din imediata apropiere a blatului de bucătărie.

De ce?

Pentru că este o zonă care se confruntă cu o sarcină mult mai dificilă decât alte zone.

Plăci ceramice

Există un motiv pentru care plăcile ceramice sunt cele mai populare pentru pereții bucătăriei.

Își datorează popularitatea multitudinii de texturi, culori, dimensiuni și chiar forme. De asemenea, sunt rezistente la umezeală, căldură și – dacă sunt acoperite cu un strat de glazură – ușor de păstrat curat.

În magazin poți întâlni mai multe tipuri de plăci, adică glazurată, porțelanată, teracotă sau… din sticlă.

Plăcile glazurate sunt plăci ceramice clasice folosite exclusiv pentru așezarea pe perete.

Teracota și gresia porțelanată pot fi folosite atat pentru podele cât și pentru pereți. Am scris mai multe despre diferențe în secțiunea anterioară a ghidului nostru.

Plăcile de sticlă, pe de altă parte, sunt disponibile sub formă de ex. mozaicuri, decoruri sau benzi. Sunt rezistente și ușor de curățat.

Vopsele de perete

Dacă doriți să schimbați frecvent culorile în bucătărie, atunci ar trebui să vă gândiți să pictați pereții cu vopsea latex. Acestea sunt concepute pentru vopsirea suprafețelor din bucătărie, sunt rezistente la umezeală, grăsimi, pete și, cel mai important, sunt ușor de spălat.

De asemenea, merită menționată vopseaua tablă-magnetică, care poate fi folosită atât pentru scris, cât și pentru atașarea notelor la magneți.

Interesant este că acest produs este disponibil în diferite culori, nu doar negru.

Tapet

Tapetul în bucătărie este o idee proastă? Nimic mai departe de adevăr.

Să începem cu faptul că magazinele de bricolaj oferă mai multe tipuri de tapet care se potrivesc bine sarcinilor speciale pe care le prezintă bucătăria.

Primul este tapetul din vinil, care, datorită stratului superior de vinil neted sau spumat, este rezistent la spălare, stropire cu apă sau substanțe chimice.

În plus, tapetul din vinil spumat este ideal pentru pereții neuniformi, deoarece este mai gros și, prin urmare, acoperă imperfecțiunile din perete.

O altă opțiune este tapetul din fibră de sticlă, care este rezistent la umiditate, frecare, zgârieturi, foc și razele UV.

Atunci când instalați acest tapet, totuși, trebuie să fiți conștienți de faptul că va fi cu dvs. mulți ani. Îndepărtarea acestuia implică deteriorarea peretelui, care trebuie apoi dat cu chit și nivelat.

O soluție mai simplă și mai ieftină este tapetul din hârtie. Pe piață, puteți găsi tapet acoperit cu un strat de plastic extra transparent, ceea ce îl face mai rezistent la frecare.

Protecția tapetului

Dacă doriți să utilizați tapet peste o chiuvetă sau aragaz, trebuie să îl protejați cu sticlă. Plexiglasul nu va fi alegerea ideala deoarece nu are aceeași rezistență la căldură sau la zgârieturi ca sticla.

Alegând sticla turnată, sunteți de fapt în siguranță. Este rezistentă la toate incidentele și factorii care apar în bucătărie și în caz de deteriorare nu se va sparge ca sticla obișnuită, neprotejată.

Apropo de sticla…

Sticlă

Pe langa sticla care poate proteja tapetul, putem gasi pe piata sticlă care este deja acoperită cu o folie decorativă.

Adesea, producătorii fac chiar un pas mai departe și vă permit să vă plasați propria grafică pe film, cum ar fi rețete scrise de mâna bunicii sau fotografii de familie.

Montarea sticlei

Geamul se montează pe perete cu ajutorul siliconului, pe distanțiere sau șine speciale.

Dacă alegeți să montați sticla pe distanțiere, veți putea ilumina panoul cu bandă LED.

Pe de altă parte, dacă te hotărăști asupra șinelor, vei putea înlocui cu ușurință sticla, dacă te-ai plictisit.

Panouri de perete

Un alt material care poate fi folosit pentru acoperirea pereților din spatele blatului de bucătărie sunt panourile de perete.

Panourile pot fi acoperite cu diferite texturi (de exemplu, imagini) și modele (de exemplu, imitație de lemn). De asemenea, au o suprafață uniformă, astfel încât să le puteți păstra cu ușurință curate. Panourile sunt realizate din MDF, LDF și HDF, unde LDF are cea mai mică densitate și HDF cea mai mare densitate. Sunt fixate pe un cadru sau direct pe perete.

Atenție însă: panourile nu pot fi folosite lângă aragaze.

Beton arhitectural

Dacă doriți să vă decorați bucătăria în stil industrial puteți placa pereții cu panouri arhitecturale din beton.

Dacă sunt bine impregnate, astfel de panouri nu absorb grăsimea și umezeala, nu fac praf, sunt rezistente la abraziune și – desigur – nu sunt inflamabile.

Interesant, betonul nu trebuie să fie gri. Pe piață sunt disponibile și pe alb, oțel, antracit sau cărbune. În plus, unii producători combină culorile pentru a crea un efect mai interesant.

Pentru aceasta, sunt create diferite texturi. Suprafața poate fi șlefuită, netezită, sablata sau rugoasă.

Panourile din beton arhitectural se găsesc în cea mai mare parte ca panouri de dimensiuni mari și arată cel mai bine la aceste dimensiuni.

Pietre

Pietrele pot fi introduse în bucătărie în 3 moduri. Sub formă de pietre în panouri mari, pietre mici încorporate în rășină și sub formă de mozaic.

Pietre cu lambriuri mari

Granitul, travertinul și marmura sunt cele mai frecvente pietre folosite în bucătărie. Sunt disponibile în plăci mari – adesea măsurând chiar mai mult de 1x2m.

Granitul este cea mai bună alegere datorită rezistenței la apă și a suprafeței netede și lustruite, care îl face ușor de curățat.

Marmura și travertinul trebuie impregnate în prealabil pentru ca piatra să fie rezistentă la umezeală.

Pietre încorporate în rășină

Dacă doriți să vă impresionați oaspeții cu un decor neobișnuit de bucătărie, atunci panourile de perete iluminate din pietre încorporate în rășină vor fi o idee foarte bună.

Cu toate acestea, aceasta nu este o soluție ieftină deoarece pietrele semiprețioase precum agat, ametist, cuarț și malachit sunt folosite în producția lor.

Mozaic

O altă idee pentru introducerea pietrei în bucătărie este mozaicul.

Bucățile mici de piatră brută conectate permanent pot fi plăcute ochiului atât pe perete, cât și pe podea.

Tablă

O altă idee de introducere a stilului industrial în bucătărie vine din bucătăriile restaurantului.

Tabla de protecție din oțel inoxidabil, cupru sau aluminiu se va integra bine cu spațiul de deasupra blatului de lucru.

Sunt extrem de durabile, dar curățarea lor poate fi o bătaie de cap.

Cel mai bine este să folosiți metale cu finisaj mat, astfel încât petele de, de exemplu, apă și ulei să nu fie vizibile.

 

Autor

  • Paulina Płócieniczak

    Editor al blogului Lavello, care este pasionat de subiecte legate de inima fiecărei case - bucătăria și designul acesteia. Iubește soluțiile funcționale, durabile și frumoase de care se pot bucura mulți ani. Datorită dragostei pentru natură, ea acordă o mare importanță materialelor naturale în designul bucătăriei. Scopul ei este să-și ajute cititorii să creeze bucătăria visurilor lor, unde treburile zilnice vor înceta să mai fie o treabă neplăcută și să devină plăcute și unice.

    View all posts