Bucătării albe pentru amenajări atemporale – Reguli de aur care transformă bucătăria în elementul central al locuinței tale pe următorii ani

Bucatarii albe pentru amenajari atemporale-Reguli de aur care transforma bucataria in elementul central al locuintei tale pe urmatorii ani

Bucătăriile albe au un farmec aparte și oferă locuinței o serie completă de avantaje. Albul are mai multe nuanțe din care să o alegi pe cea care conferă un aer primitor și cald căminului tău. Bucătăriile albe nu sunt predispuse riscului de îngălbenire atâta timp cât materialele componente sunt de calitate superioară. Albul este ideal pentru bucătăriile în formă de L, deoarece proiectează lumină, amplifică iluzia de spațiu și elimină senzația de claustrofobie.

Pline de stil și rafinament, aceste modele de bucătării imprimă spațiului o notă distinsă. Așadar, dacă ai în plan un proiect de amenajare a bucătăriei pe următorii ani, atunci optează pentru diferite nuanțe de alb, pe care să le asociezi după preferințe cu tonuri de contrast pentru un efect uimitor. Bucătăriile albe sunt o idee practică ce oferă luminozitatea necesară bucătăriilor mici și a celor private de lumină naturală. Albul este atemporal și poate avantaja orice stil de design, de la cel clasic, minimalist, rustic, până la stilul industrial.

Cuprins:
1.Bucătării albe de efect pentru completarea designului interior
1.1.Amenajarea bucătăriilor albe în stil minimalist
1.2.Amenajarea bucătăriilor albe pentru un design contemporan
1.3.Amenajarea bucătăriilor rustice în nuanțe albe
1.4.Amenajarea bucătăriilor în nuanțe albe conform stilului vintage
2.Bucătării albe lucioase sau mate? – Sfaturi și idei pentru un design omogen
3.Bucătării moderne albe – Scheme cromatice inspirate pentru efecte stilistice

1.Bucătării albe de efect pentru completarea designului interior

Dacă te-ai hotărât ca bucătăria ta să fie proiectată după un design care implică nuanțele de alb, atunci află cum poți crea un decor de basm cu ajutorul texturilor, materialelor și decorațiunilor potrivite.

Chiar dacă ai ales albul drept nuanță predominantă în design-ul bucătăriei tale, totuși aceasta nu trebuie să semene cu o coală de hârtie. Optează pentru piese de mobilier realizate din materiale și texturi din diferite registre. De asemenea, designerii susțin că ar fi indicat să te rezumi la 3-4 nuanțe de alb, adică suficient cât să creeze iluzia unui spațiu amplu și luminos.

Amenajarea cu bun gust a unei bucătării albe depinde de mărimea și forma spațiului în cauză, precum și de specificul locuinței. Astfel, descoperă o serie utilă de sfaturi potrivite pentru amenajarea bucătăriilor albe în apartamente de bloc sau case.

1.1.Amenajarea bucătăriilor albe în stil minimalist

Amenajarea bucătăriilor albe în stil minimalist recomandă asocierea cu diverse nuanțe de negru, bej, sau gri. Bucătăriile alb-negru conferă un aer profesional, ilustrând o bucătărie demnă de un masterchef. Pentru a realiza această imagine, optează pentru piese de mobilier albe și creează un contrast prin adăugarea unei chiuvete rotunde din granit sau de colț, de culoare neagră. O idee la fel de potrivită sunt și dulapurile, pardoseala de culoare neagră, sau blaturile din compozit negru sau granit, marmură sau obsidian negru, care imprimă o notă sofisticată bucătăriilor în care predomină nuanțele de alb.

Amenajarea bucatariilor albe-Mobilier lemn natur, pereti albi, accesorii negre Amenajarea bucatariilor albe-Mobilier negru din lemn pentru stilul minimalist Amenajarea bucatariilor albe-Pereti mozaic stil minimalist

Personalizează bucătăria prin alegerea unei faianțe sub formă de mozaic sau cu aspect stropit cu care să îmbraci unul dintre pereți. Hotele au un rol esențial în igiena bucătăriei. Schimbă hota într-un element de design și selectează un model realizat din oțel, care să o transforme într-o piesă statement pentru bucătăria amenajată în stil minimalist.

Mizează pe efectul nuanțelor de alb cu bej, care se completează perfect, rezultând într-un ambient care emană căldură, confort și o senzație de calm. Dacă te-ar tenta o astfel de bucătărie, află că, posibilitățile de amenajare sunt multiple. De exemplu, investește într-un mobilier de culoare albă și vopsește pereții în bej. Sau, lasă pereții albi și realizează un contrast chic cu ajutorul unui blat în nuanțe de bej. O idee genială sunt blaturile din Lapaz, care desăvârșesc amenajările de tip rustic, vintage sau clasic.

Blaturile realizate din quartzul compozit Terra, sau Oasis sunt deosebit de versatile și pot fi combinate cu fronturi de mobilier în diverse nuanțe pentru un design demn de revistele de design interior.

1.2.Amenajarea bucătăriilor albe în stil contemporan

Stilul contemporan a câștigat tot mai mulți clienți, mulțumită regulilor simple de amenajare. Dacă te-ar tenta un proiect de bucătărie amenajată în stil contemporan, atunci descoperă mai departe particularitățile acestui decor.
Stilul contemporan se bazează pe un echilibru cromatic. De regulă, bucătăriile contemporane înglobează nuanțe de alb, gri, negru sau bej. Din fericire, versatilitatea reprezintă termenul care caracterizează designul contemporan. În consecință, ai libertatea să abordezi diferite scheme cromatice, de la culori neutre, tonuri pământii și până la contraste cu impact precum: alb-negru, alb-gri, alb-maro, etc. Accentele de culoare cum sunt roșu, portocaliu sau indigo asigură un șarm aparte ambientului.

În ceea ce privește mobilarea bucătăriei, orientează-te către piese albe definite prin simplitate, dotate cu forme geometrice, chiuvete asimetrice, sau rotunde din granit, tapițerii în culori nude sau nonculori. Imaginea bucătăriei contemporane trebuie completată prin adăugarea unei mese albe tip insulă, alături de un set de scaune din lemn natur, care să ofere o tușă finală designului.

Amenajarea bucatariilor albe-Bucatarie cu masa insula Amenajarea bucatariilor albe-Mobilier alb, masa lemn natur, scaune si corpuri de iluminat negre Amenajarea bucatariilor albe-Mobilier din lemn portocaliu, pereti albi, covor colorat stil contemporan Amenajarea bucatariilor albe-Mobilier lemn masiv, insula alba

Integrarea unei mese tip insulă în bucătăria ta oferă numeroase opțiuni de utilizare. Acest element central poate servi ca spațiu pentru organizarea ustensilelor de gătit, blat pentru pregătirea alimentelor, sau drept masă pentru servirea cinelor în familie. Decorațiunile și aparatele electrocasnice care completează designul contemporan se identifică prin culori deschise, neutre.

1.3.Amenajarea bucătăriilor rustice în nuanțe albe

Dacă ești un admirator al bucătăriilor albe rustice, înseamnă că apreciezi căldura naturală a lemnului, simplitatea pieselor de mobilier, panourile neornamentate și paleta cromatică nude.

Vrei să deții în propria ta locuință o replică fidelă a bucătăriilor rustice de odinioară? Proiectul de amenajare este simplu de realizat și în plus, poți conferi bucătăriei o tușă modernă prin integrarea unor elemente speciale.

Începe planul de lucru prin a acorda atenție prioritară finisajelor. Vopsește tavanul în alb, acoperă pereții cu o nuanță de alb crem sau fildeș. Alege parchetul din lemn tratat pentru un plus de rezistență anti umiditate. Un ‘’must-have’’ al bucătăriilor rustice sunt tapetele cu imprimeuri tip cărămidă care îmbracă pereții.

De asemenea, la capitolul piese statement mai putem aminti și de grinzile din lemn pentru tavan, dulapuri simple cu panouri din lemn sau cu uși din sticlă. Însuflețește decorul cu ajutorul unor baterii de bucătărie, de preferat în nuanțe de arămiu. Completează ambientul rustic al bucătăriei cu ajutorul unei chiuvete din granit, cu 1 cuva sau 2 cuve pentru locuințe spațioase, în nuanțe de bej sau arămiu.

1.4.Amenajarea bucătăriilor în nuanțe albe conform stilului vintage

Bucătăriile albe concepute după regulile stilului vintage au devenit o opțiune tot mai căutată în rândul celor care preferă designul ornamentat în defavoarea liniilor uniforme tipice stilului modern.

În bucătăriile rustice, mobilierul impresionează prin ornamentele florale cu gravuri aurii, prin nuanțe calde de alb și prin diferitele tipuri de lemn. O altă alegere inspirată pentru bucătăriile vintage sunt scaunele tapițate, mesele din lemn sau cu suprafață din marmură și corpurile de iluminat din metal, ori cele suspendate tip candelabru, adică acele piese statement care te trimit cu gândul la scenele din filmele vechi.

2.Bucătării albe lucioase sau mate? – Sfaturi și idei pentru un design omogen

Atunci când selectezi piesele și elementele de decor care compun imaginea bucătăriei este important să ai în vedere obținerea unui design uniform, care inspiră armonie și relaxare.

  • Finisaje complementare

Bucătăriile albe cu finisare mată sunt practice și versatile, iar bucătăriile albe cu finisare lucioasă avantajează spațiile mici sau cu orientare nordică.
O idee ingenioasă o reprezintă combinarea finisajelor mate cu cele lucioase. Mixează finisajele și culorile pentru o estetică deosebită. De exemplu, optează pentru dulapuri suspendate în nuanțe închise, colorate și lucioase, în timp ce piesele inferioare sunt albe și mate.

  • Cromatica unitară

Bucătăriile albe moderne oferă o varietate de combinații cromatice, din care să alegi varianta ce rezonează cu stilul și personalitatea ta. Ca regulă generală, alege mereu nuanțe calde, liniștitoare și rezumă-te la tonuri aprinse doar când alegi accentele de culoare. Gresia și faianța joacă un rol important. Cromatica lor influențează alegerea nuanțelor pentru restul pieselor din interior.

În cazul bucătăriilor mici, poți urma linia cromatică de alb-gri. De exemplu, un mobilier alb, chiuvetă din granit cu 1 cuvă sau model rotund pentru economie de spațiu, într-o nuanță de gri care să se asorteze cu blatul. Ulterior poți continua cu notele de gri pentru electrocasnice, scaune, draperii și covoare. Contrastul nuanțelor de alb cu tonurile de gri asigură un ambient luxos, care invită la relaxare.

  • Materiale din registre diferite

Procesul de selecție al materialelor este influențat de stilul de amenajare care va guverna bucătăria ta. De exemplu, dacă ești adeptul bucătăriilor clasice albe, atunci trebuie să ai în vedere materiale precum lemnul masiv, replici ale pietrelor de râu, sau scaunele cu spătare din lemn forjat. Dacă te caracterizează stilul minimalist, industrial sau contemporan, atunci design-ul rezultat va îngloba piese din inox, sticlă sau PAL.

  • Îmbinare echilibrată de stiluri

Bucătăriile clasice albe arată minunat, își păstrează farmecul decenii la rând și în plus, reprezintă startul pentru amenajări care impresionează prin creativitate. De exemplu, o bucătărie clasică îmbrăcată în alb este cadrul perfect pentru un set de scaune de bar colorate, dar și pentru o marjă variată de materiale și accesorii. Aplică o notă contrastantă între stiluri. Optează pentru corpuri de iluminat, electrocasnice moderne, draperii, chiuvetă din granit, covoare inedite și alte elemente moderne care accentuează frumusețea mobilierului clasic.

  • Insulă pentru bucătării mici

Persoanele care dețin o bucătărie de dimensiuni reduse cunosc cel mai bine cât de importantă este organizarea pentru un ambient cât mai aerisit. Dacă ai o bucătărie mică și vrei să economisești spațiu, atunci ia în calcul amenajarea bucătăriilor cu mobilier alb și cu insulă. În primul rând, albul creează senzația de luminozitate, iar insula este o piesă care excelează la capitolul funcționalitate.

Insula de bucătărie poate servi ca spațiu pentru depozitarea ustensilelor de gătit, ca suport pentru prepararea alimentelor și evident locul ideal în care socializezi cu familia sau servești mesele. Fii creativ și adaugă un strop de contrast prin alegerea unei culori complementare a corpului de sub blat.

  • Accesorii care sporesc luminozitatea

Pentru orice stil de bucătărie albă clasică sau modernă, utilizează spoturi de lumină. Renunță la neoane și caută corpuri care emană o lumină caldă și intensă.

De asemenea, într-o bucătărie modernă în care predomină albul, poziționarea unei măsuțe din sticlă transparentă va sublinia ideea de spațiu luminos și se va completa armonios cu piesele de mobilier albe.

Bucatarii albe lucioase-Bucatarie mobilier lemn masiv cu spoturi pentru iluminat

Un blat alb fabricat din marmură asigură un nivel superior de rezistență la diverși factori și un design ieșit din tipare. Blatul din granit alb și blatul quartz sunt cele mai populare variante, deoarece sunt accesibile, rezistente și nu rețin bacterii.
Dacă ai ales o bucătărie pe alb, atunci achiziționează electrocasnice din inox. De evitat aparatele de culoare închisă.

  • Nuanțe potrivite pentru open-space

Acest tip de amenajare reprezintă un compromis între stilul clasic și cel modern. Paleta cromatică ce avantajează bucătăriile moderne deschise sunt: albul, griul și negrul. Pentru amenajările clasice, cel mai indicat ar fi să se opteze pentru nuanțe de maro sau crem.

  • Culori pentru bucătării lungi și înguste

Pentru bucătăriile lungi și înguste, albul rămâne regula de aur. Tot aici intră și accentele de bej, crem, maro sau tonuri pastelate, care creează iluzia unui spațiu mărit și elimină senzația de claustrofobie.

  • Tonuri de alb

Albul este prezent în tonuri variate: pur, antic, mat, crem sau ivoriu. Opțiunea ta în această privință trebuie să țină cont de finisajele bucătăriei, dar și cât de multă lumină naturală primește spațiul respectiv. De exemplu, tonurile calde de alb sunt ideale pentru zona în care se servește masa, pe când tonurile reci sunt indicate pentru zona de gătit.

3.Bucătării moderne albe – Scheme cromatice inspirate pentru efecte stilistice

Bucătăriile moderne complet albe oferă avantaje care nu pot fi contestate. Totuși, acestea sunt ca o pânză imaculată pe care îți poți exersa creativitatea, unde poți jongla cu nuanțele, materialele și stilurile până ajungi la varianta finală care îți pune în valoare preferințele.

Dacă nu ai de gând să schimbi amenajarea bucătăriei ani la rând pentru a ține pasul cu moda, atunci aplică registrul cromatic atemporal care include nuanțele pământii de maro, gri, alb sau negru. În privința negrului ai grijă să te rezumi la câteva accente, în caz contrar, transformi bucătăria într-o grotă. O idee ingenioasă sunt bucătăriile cu mobilier alb și blat negru, pe care le poți integra în orice stil de amenajare, de la clasic, minimalist, scandinav și până la vintage.

  • Roșu cu alb

În bucătăriile mici, aplică nuanțe mai potolite de roșu, iar în spațiile cu dimensiuni generoase poți include tonuri închise de roșu. Dacă ai o bucătărie mică unde predomină roșul, atunci optează pentru mobilier alb mat. Dacă deții o bucătărie spațioasă, atunci mobilierul cu finisaj lucios este cel mai indicat.

Bucatarii moderne albe-Bucatarie alba cu mobilier rosu
  • Albastru și alb

Asemenea albului, albastrul este o culoare atemporală, care schimbă orice bucătărie într-un spațiu impunător. Alege această culoare pentru bucătăriile mici și albe. Vopsește un perete în bleumarin. Formalitatea acestei nuanțe se asortează exemplar cu lemnul sau metalul și rezultă într-un spațiu uniform prin completarea cu finisajele albe.

  • Verde și alb

Un perete de accent verde măr arată superb într-o bucătărie pe alb. Pentru un ambient revigorant, așează un set de scaune sau piese de mobilier verzi pe fundalul unor pereți albi. Pentru continuitate cromatică, menține același ton de verde și în privința ușilor de la dulapuri.

  • Nuanțe pastel și alb

Alături de alb, nuanțele pastelate de roz, galben, albastru și verde oferă senzația de luminozitate și prospețime, fiind alegeri fericite pentru bucătăriile mici. Dacă vrei să însuflețești atmosfera din bucătăria ta, atunci păstrează nuanțele vibrante pentru unul dintre pereți.

Fie că locuiești la apartament, garsonieră, vilă sau într-o clădire de epocă, o bucătărie albă se va adapta incredibil oricărui stil arhitectural sau de design interior. Amenajarea bucătăriei reprezintă o investiție pe termen de câțiva ani, deci alegerile tale trebuie să urmărească două aspecte: neutralitate și versatilitate. Bucătăriile moderne sau clasice cu elemente albe țin pasul cu timpul, își conservă șarmul natural și se adaptează la orice stil de amenajare, ori de câte ori dorești să schimbi înfățișarea spațiului respectiv.

Sursa foto: pixabay.com

Autor