Bucătărie versus spațiu de lucru – Cum să amenajezi pentru a evita disconfortul?

Ascultă în versiunea audio

Aspectul la amenajarea unei bucătării nu este totul. Atunci când alegem mobilierul și echipamentele de bucătărie, trebuie în primul rând să ne ghidăm după practicitate. Amenajarea unei suprafețe de lucru necorespunzătoare poate face îndeplinirea sarcinilor în bucătărie greoaie și limitată.

Așadar, cum putem avea grijă să evităm ca mâncarea non-stop să cadă pe podea și aglomerarea spațiului cu oale?

În articolul următor ți-am pregătit cele mai importante aspecte care te vor ajuta să-ți amenajezi un loc funcțional și confortabil pentru experimentele tale culinare.

 

Care este suprafața optimă de lucru?

Să începem cu dimensiunile.

Regulile de bază ne spun că lățimea blatului nu trebuie să fie mai mică de 60 cm – 80 +cm, deși există și bucătării unde lățimea ajunge până la 120 cm.

Astfel de distanțe ar trebui să te cucerească cu confortul necesar pregătirii mâncărurilor tale preferate.

Care este problema lungimii?

Nu există un răspuns clar la această întrebare. Din unele surse, se pare că:

Lângă chiuvetă ar trebui să avem cel puțin 40 cm de blat (de preferat pe ambele părți).

Lângă frigiderul nostru ar trebui să existe o secțiune de blat de cel puțin 30 cm

Lângă aragaz și cuptor, o secțiune de blat de cel puțin 20 cm pe ambele părți.

Pe scurt, dimensiunile optime ale suprafeței de lucru ar trebui să fie de aproximativ 150 cm lungime și 60-80 lățime.

Cu toate acestea, practica arată că ne putem potrivi cu încredere pe suprafețe de lucru mai mici, deși cele mari ne permit să lucrăm mult mai liber.

SFAT: Dacă lungimea blatului dumneavoastră este foarte limitată, luați în considerare utilizarea unui blat mai larg pentru a câștiga spațiu de lucru valoros.

Cum să aranjezi mobila și electrocasnicele?

Soluția cea mai practică și cel mai des recomandată este utilizarea Triunghiului de lucru.

Un triunghi de lucru este o configurație a unui frigider, chiuvetă și aragaz sau plită care ne permite să ne mișcăm mai liber între aparate în timp ce gătim. În acest fel, mișcările noastre nu sunt restricționate și activitățile din bucătărie nu interferează între ele, ceea ce se traduce prin ușurință și eficiență.

Distanțe recomandate:

  • Între chiuvetă și frigider: 120-210 cm,
  • intre aragaz si chiuveta: 120-210 cm
  • între frigider și aragaz: 120- 270 cm

Deși triunghiul de lucru oferă un confort extraordinar atunci când desfășurați activități de bucătărie, minusul său necesitatea unui spațiu larg. Din păcate, nu avem întotdeauna posibilitatea de a localiza o suprafață de lucru atât de mare, mai ales în bucătăriile mici de la bloc.

Este un blat pe ambele părți ale bucătăriei o soluție bună?

Desigur!

Blaturile paralele se găsesc cel mai adesea în bucătăriile alungite, unde este adesea cea mai practică soluție.

Al doilea tip de bucătării cu blaturi paralele sunt bucătariile cu insule.

Care sunt beneficiile utilizării unui sistem de blat paralel?

  • Capacitatea de a păstra toate ustensilele necesare „la îndemână” în timp ce gătiți, ceea ce nu este întotdeauna posibil dacă aveți un blat alungit.
  • Conservarea „Triunghiului bucătăriei”, care se traduce prin caracterul practic al bucătăriei noastre.
  • Capacitatea de a localiza dispozitivele electronice departe de sursa de apă.

NOTĂ: Asigurați-vă că distanța dintre două blaturi este de cel puțin 120 cm pentru a asigura libertatea de mișcare.

Setare în formă de L

Setarile de mobilier în forma de L sunt adesea folosite în bucătăriile mici, alungite, unde nu avem posibilitatea de a folosi un blat pe ambele părți ale bucătăriei.

Corpul principal al blatului este secțiunea mai lungă, unde putem localiza aragazul sau plita. Secțiunea mai scurtă, pe de altă parte, este blatul auxiliar. Elementul care desparte cele două blaturi poate deveni o chiuvetă de colț, ceea ce reprezintă o modalitate interesantă de a aranja spațiul adesea mort situat în colțul bucătăriei.

Setare în formă de U

Bucătăria în formă de U este caracterizată de o suprafață mare de dulapuri, unde putem găzdui echipamente de lucru. Funcționalitatea ridicată este un avantaj clar al acestei configurații.

Putem folosi aceasta solutie atât în aranjamente mari cât și mici.

În bucătăriile conectate la sufragerie, un element care face parte din întreaga amenajare poate deveni o peninsulă de bucătărie, care poate servi drept bar, precum și blat de lucru.

Notă: Dacă doriți să instalați o chiuvetă pe insulă, luați în considerare direcționarea elementelor sanitare la cel mult 3m de colțul principal al instalației.

 Bucătărie cu un singur rând

Bucătăria cu un singur rând este o soluție care este cel mai des folosită în bucătăriile mici și înguste, deși se întâmplă și ca schema liniară să se întâlnească în încăperi mai mari.

Utilizarea unui singur rând este considerată a fi cea mai puțin practică, deoarece trebuie să acoperim cea mai mare distanță între diferitele aparate atunci când gătim.

Pe de altă parte, această soluție este foarte ergonomică, deoarece păstrează mult spațiu în cameră. Pe de altă parte, promovează organizarea ușoară a instalațiilor electrice, de apă și gaz, deoarece toate sunt amplasate pe un perete.

Cum să potriviți chiuveta cu suprafața de lucru?

Pentru a alege corect o chiuvetă pentru suprafața dvs. de lucru, trebuie să luați în considerare trei aspecte:

  • Cât spațiu poți dedica chiuvetei?

Dacă vă permiteți să folosiți o chiuvetă mai mare – nu ezitați!

Chiar dacă ai deja o mașină de spălat vase, o chiuvetă mai mare va fi marele tău asistent pentru activități precum dezghețarea, clătirea, spălarea lucrurilor mari precum: tăvi de copt. Chiuvetele cu un vas mare și adânc, chiuvete cu două și un vas și jumătate, chiuvetele cu un scurgere mare vor fi excelente aici.

Dacă, în schimb, posibilitățile de spațiu sunt limitate, vă recomandăm să alegeți o chiuvetă cu o suprafață mai mică pentru a economisi spațiu pe blat.

  • Cât de des plănuiți să folosiți bucătăria?

De asemenea, merită să sugerați aici câte activități intenționați să faceți în bucătărie. Dacă aveți mese simple și faceți cafea, poate doriți să optați pentru o chiuvetă mică. Dacă, pe de altă parte, adori experimentele culinare, o opțiune grozavă ar fi să alegi un model mai mare, așa cum am menționat în paragraful de mai sus.

  • Unde ai de gând să-ți usuci vasele?

Chiuvetele cu uscător vă vor ajuta, de asemenea, să vă uscați vasele imediat după spălare. Aceasta este soluția cea mai practică, deoarece uscătorul este sub mână. Dacă doriți să utilizați un uscător extern sau să plasați uscătorul în dulapul de perete superior – puteți opta pentru o chiuvetă cu un vas mare sau o chiuvetă dublă.

NOTĂ: De asemenea, asigurați-vă că chiuveta dvs. este la o distanță sigură de o priză electrică.

Aparate

Cum să organizezi zona în jurul aparatelor?

Este foarte important să păstrați spațiu în jurul chiuvetei, frigiderului și aparatului de încălzire.

Fiecare dintre aceste aparate trebuie să aibă la îndemână o bucată de spațiu pentru a vă permite să puneți deoparte ingredientele sau articolele pe care tocmai le-ați luat de la un anumit aparat.

Spaţiu

Pentru a face munca confortabilă, este bine să aveți grijă de spațiu.

Diverse tipuri de decorațiuni arată grozav pe blat, dar în practică ocupă adesea spațiul nostru prețios. Pe de altă parte, de obicei se murdăresc în timpul muncii noastre și necesită spălare frecventă. În timpul cuceririlor noastre culinare, este mai bine să scăpăm de tot de pe blatul nostru pentru a putea folosi din plin suprafața acestuia.

Aranjarea ustensilelor

Dulapurile aranjate corespunzător ne vor permite să ne luăm cu ușurință ustensilele și să ne organizăm bine munca. Ca regulă generală, vă recomandăm să păstrați obiectele grele în părțile inferioare ale dulapurilor și cele ușoare în părțile superioare.

Accesorii

Diverse gadget-uri care ne ajută să separăm și să segregam toate ustensilele și produsele de care avem nevoie pentru a găti la locul potrivit ne vor ajuta să ne organizăm bine munca.

Utile sunt:

  • recipiente de separare pentru produse uscate
  • coșurile de marfă
  • sertare cu mai multe niveluri
  • balustrade de bucătărie

 Concluzie

Există multe aspecte care vor afecta modul în care vom folosi o anumită bucătărie. Înainte de a începe să planificăm culoarea mobilierului și a decorațiunilor, este o idee bună să încercăm să vizualizăm cum vor fi toate activitățile de bucătărie pe care intenționăm să le facem.